Store oppussingsplaner i sommer?


Siden vi blir anbefalt å ta norgesferie i år blir nok mer tid tilbrakt hjemme. Da passer det jo godt å kunne nyte de fine sommerkveldene på en ny og overbygget terrasse med stemningsfulle lys og varmeovn i taket. Eller er drømmen å gjøre oppkjørselen din til en fryd for øyet med belegningsstein, kantet med fargerike blomster og busker og en hekk mot veien?

Slike større oppussingsjobber er det sjelden plass til i et hverdagsbudsjett. Visste du at du har mulighet til å refinansiere huslånet ditt? Ved å øke huslånet du allerede har, finansierer du oppussingen og betale bare litt ekstra i lån hver måned.

Søk refinansiering

Hva innebærer refinansiering?

Refinansiering betyr i all enkelhet at du tar opp et nytt lån for å betale ned på det/de gamle eller øker eksisterende lån. Du kan søke om refinansiering med sikkerhet i boligen din, så lenge boliglånet er innenfor 85 % av boligens markedsverdi. Er det lenge siden du tok opp lån, må du få en ny verdivurdering av boligen for å fastsette dagens markedsverdi.

Begynner du planleggingen allerede idag, vil du se at denne sommeren kan gi deg mange fine og minnerike dager i ditt eget nærmiljø.

Hva kan du bygge uten å søke?

Det er mye du kan bygge uten å måtte søke kommunen om byggetillatelse. Både terrasse, levegg, utebod og støttemur er ting du kan bygge uten å søke om byggetillatelse. Pass bare på å holde deg innenfor lovlig størrelse, høyde og avstand til naboer. Som regel vil en oppussing av uteareal være til glede både for deg selv og naboene dine, men det kan være lurt å fortelle de om planene dine.

Direktoratet for Byggkvalitet gir deg oversikt over hva du kan bygge uten å søke, hvor mye av tomten din du kan bygge på og alt annet du har behov for innen utbygging. Les mer på Direktoratet for Byggkvalitet. Noen kommuner har ulik praksis og regler for utbygging. Har du for eksempel hytte ved sjøen kan LNF-regler gjøre slik utbygging søkepliktig. Det kan derfor lønne seg å sjekke de lokale regler før du setter i gang med et bygge prosjekt eller utendørs oppussing.

Credentials