Er refinansiering av boliglån aktuelt for deg?
Hvis du har bodd i boligen og betalt ned på boliglånet en stund, er svaret ja.
Har du flere lån i tillegg til boliglånet, som forbrukslån eller kredittgjeld, er svaret også ja.
Har du en bolig du kan stille som sikkerhet er svaret faktisk ja i de fleste tilfeller.
Med mindre du nettopp har tatt opp boliglån, er det verdt å undersøke om du kan spare penger på refinansiering av lån.
Prøv boliglånskalkulator
Hvorfor velge Dinbank.no?
- Refinansiering av boliglån med gunstige betingelser
- Personlig kundeservice når du trenger det
- Enkle og nyttige digitale tjenester
Kontakt oss hvis du lurer på om du bør refinansiere boliglånet. Lånesøknader vurderes individuelt med utgangspunkt i Boliglånsforskriften.
Refinansiering av boliglån for å pusse opp?
Nordmenns oppussingsvaner
Øke boliglånet for å pusse opp
Investeringer som lønner seg
Dette er refinansiering
Fordeler med refinansiering:
- Lavere rente
- Færre gebyrer
- Bedre vilkår
- Samlet oversikt over utgifter
Dette kan refinansieres:
- Boliglån med sikkerhet
- Lån uten sikkerhet
- Gjeld på kredittkortet
- Andre dyre lån og smålån
Refinansiering er prosessen med å flytte eksisterende gjeld til et nytt lån, for å få bedre vilkår på lånet enn hva du har i dag. Målet er først og fremst å spare penger, men det finnes også andre gode fordeler. Gjennom refinansiering kan du samle smålån og dyr kredittgjeld, få bedre oversikt over faste utgifter og en nedbetalingsplan som er bedre tilpasset din økonomi.
Når du refinansierer, flytter banken gjelden din fra det gamle lånet til et nytt lån. Det er mulig å flytte lån fra ulike banker, långivere og kredittselskap til en ny bank, og på den måten samle dem. Refinansierer du lån hos Sparebanken Øst, tar vi oss av jobben med å flytte og samle de gamle lånene dine.
Vi ønsker at det skal være så enkelt som mulig for våre kunder å gjøre gode økonomiske valg. Søk refinansiering av boliglån hos oss i dag, så tar vi oss av resten.
Refinansiering av boliglån med sikkerhet
Hvor mye kan jeg låne?
I Norge kan du låne inntil 85 % av boligens verdi, eller ha en gjeld på opptil fem ganger inntekten din. Snakk med en av våre rådgivere for å få hjelp til å tilpasse lånebeløpet etter hva du faktisk klarer å håndtere.
Du kan også prøve vår lånekalkulator for boliglån. Husk at bankene i henhold til Boliglånsforskriften vurderer flere forhold enn bare gjeld og boligverdi. Også inntekt, betalingsevne og om du vil klare en 5% renteøkning tas med i den individuelle vurderingen av lånet.
Å låne ut penger er alltid forbundet med en viss risiko. For å minimere risikoen for å tape penger, tar finansinstitusjoner pant i boligen som sikkerhet på lånet. Dette er for å dekke eventuelle tap hvis du ikke klarer å betjene lånet i henhold til avtalen om nedbetaling.
Refinansier med sikkerhet i bolig
Refinansiering med sikkerhet betyr at banken krever at du skal stille med sikkerhet for at de skal innvilge lånet. Hos oss kan du refinansiere med sikkerhet i boligen. Vi gjør også en kredittvurdering av deg for å sjekke at du har god betjeningsevne.
Vi tilbyr lån med sikkerhet i boligen som er innenfor 85 % av boligens verdi. Det innebærer at dersom du har bodd i boligen en stund, og dersom boligen har steget i verdi, er det mulig å øke boliglånet tilsvarende. Da får du frigjort kapital som enten kan brukes til refinansiering av lån og gjeld, eller til å gjøre investeringer i boligen.
Dette er noe mange velger å gjøre når de skal pusse opp eller renovere.
Nordmenns oppussingsvaner
Noen ganger er oppussing helt nødvendig, andre ganger handler det om å fornye for fornyelsens skyld. Mange nordmenn er glad i å pusse opp, og hvert år bruker vi ca. 94 milliarder kroner på oppussing av hytter og hus.
Visste du at…
Nordmenn er på verdenstoppen i oppussing?
Pengene til oppussing hentes som regel fra lån. Ifølge Forskning.no bruker 60 % av de med boliglån eller rammelån deler av pengene til å pusse opp. Kjøkken og bad er de rommene vi bruker mest penger på å fornye, mens stuen er det rommet vi oftest pusser opp.
Ønsker du å refinansiere dyre lån og kreditter, slik at du får råd til oppussing? Kontakt oss, så hjelper vi deg i gang.
Øke boliglånet for å pusse opp
Har du lån, kan du søke om å øke boliglånet ved å logge inn i nettbanken, og velge “Øke boliglån til oppussing” som låneformål.
Går du med tanker om en større oppussingsjobb, og lurer på om du kan øke boliglånet? Vi har svaret på dine spørsmål, uansett om det dreier seg om å refinansiere lån, ta pant i bolig eller fast eiendom, eller noe annet som omhandler den økonomiske situasjonen din.
Få hjelp til å ta gode økonomiske valg.
Slik kan du øke boliglånet
Eksempel:
Du kjøpte bolig for to år siden for 3 500 000 kr. Belåningsgraden var 85 %, noe som betyr at du hadde en egenkapital på 525 000 kr. Etter to år har du betalt ned ca. 300 000 kr på lånet. I tillegg har boligens verdi steget til 3 700 000 kr. Det betyr at egenkapitalen din har steget til 1 025 000 kr, og belåningsgraden har sunket til ca. 73 %. Ved å øke belåningsgraden til 85 %, frigjør du ca. 500 000 kr i kapital.
Alle boliger blir slitt over tid og krever jevnlig vedlikehold for å være trygge og praktiske å bo i. Det er også flott å pusse opp for å gjøre boligen mer behagelig og moderne. Hvis du har planer om å bli boende i mange år, kan det være godt å investere i boligen for økt trivsel og velvære. Refinansiering av boliglån gjør dette mulig.
Ved refinansiering av boliglån og andre lån, kan du frigjøre kapital til oppussing. Har du flere smålån, kan du samle disse i det nye refinansieringslånet for å spare enda mer. Da slipper du doble gebyrer som faktura-, termin- og forsinkelsesgebyr, og reduserer dermed kostnadene knyttet til lånet.
Sikkerhet i bolig
Kredittkort har en gjennomsnittlig rente på ca. 20 % i Norge. Hos oss kan du få lån med sikkerhet i bolig (refinansieringslån)
Refinansieringslån
Du vil kunne oppnå lavere rente på refinansieringslånet enn hva du tidligere har betalt på kredittgjeld og forbrukslån.
Investeringene som lønner seg
Oppussing gjør boligen din tryggere, triveligere og mer praktisk å bo i.
Å pusse opp er en flott måte å investere i boligen for å øke verdien. Dersom du planlegger å pusse opp for verdistigning, er det viktig at du tjener inn investeringene du gjør. Hvis dette gjelder deg bør du lese videre for å få noen gode råd:
Fiks de små tingene
Vil du øke verdien på boligen?
Selv om norske boliger selges “som de er”, lønner det seg å fikse de små tingene før visning.
Er du i ferd med å selge boligen din? Da er tiden inne for å fikse det dørhåndtaket som har vært løst i alle år, og fullføre listene rundt kjøkkenskapene. På visningsdagen bør de aller fleste feil og mangler være fikset, ellers kan det skape et negativt inntrykk av boligen.
De aller fleste boligeiere har et eller flere prosjekter i boligen som ikke er fullført, og dersom du føler deg truffet bør du ta en runde i huset og se hva som må fikses. Potensielle kjøpere kan fort begynne å lure på hvilke andre ting de forrige eierne ikke har giddet å reparere, hvis de blir møtt av en halvferdig bolig med mangler her og der.
Helheten selger
Potensielle kjøpere har veldig kort tid på å gjøre seg opp en mening av boligen, og et godt helhetsinntrykk er viktig for å sørge for at så mange som mulig er interesserte. Et nytt strøk maling er noe de fleste anbefaler før et salg. Maling er relativt rimelig og kan enkelt gjøres selv, i tillegg til at det etterlater et friskt og tiltalende inntrykk. Ikke glem å se over om taket også kunne trengt et nytt strøk.
Bad og kjøkken
Totalrenovering av bad og kjøkken er ikke å anbefale før et salg. Dette er svært kostbart, og det er lite sannsynlig at du får igjen for investeringen ved et salg. I mange tilfeller holder det i massevis med enkle oppgraderinger: Sett inn nye fronter, bytt til moderne knotter og håndtak, heng opp en ny taklampe og pynt med friske planter. Dette kan gjøre underverker for helheten.
Hvis du likevel mener at det kan være verdt et forsøk, råder vi deg til å snakke med en megler. Det kan tenkes at potensielle kjøpere i ditt marked er ute etter visse attributter ved boligen. Da kan du gjøre boligen mer attraktiv ved å for eksempel:
- Flytte kjøkkenet ut i stua for å lage et ekstra soverom
- Oppgradere badet hvis det er veldig gammelt og slitt
Gulv
Er gulvet i boligen slitt og preget? Å slipe ned eller skifte ut gulvbordene gjør underverker for helheten, og trenger slett ikke koste en formue. Du kan både slipe gammelt gulv og legge nye bord selv for å spare noen kroner, og oppnå godt resultat.
Legg samme gulv i tilstøtende rom for å skape et pent og helhetlig inntrykk av boligen. Dette er et godt designgrep som får boligen til å virke større og freshere for potensielle kjøpere.
Gjøre jobben selv?
Bruk nettsider som Gjørdetselv.com eller Boligpluss.no for gode råd og steg-for-steg-guider.
Leie håndverker?
Finn riktige håndverkere på anbud på Byggstart.no eller Mittanbud.no.
Parkett eller laminat?
Mange er usikre på hva de skal velge. Les mer om forskjellene på parkett.no.
Spørsmål og svar om refinansiering av boliglån
Hva er refinansiering?
Refinansiering betyr at du tar opp et nytt lån for å betale ned gamle lån, eller øker eksisterende lån. Dette er en god måte å spare penger på, fordi kostnadene knyttet til lånet kan bli lavere. I tillegg får du en nedbetalingsplan det er enklere å forholde seg til.
Hvorfor bør jeg refinansiere?
Hvis du allerede har flere lån, er refinansiering en god måte å spare penger på fordi pengene flyttes til et lån med bolig som sikkerhet. Boliglån har bedre rente og betingelser og en forutsigbar nedbetalingsplan.
Hvordan refinansiere?
Du kan søke om lån til refinansiering ved å logge inn i nettbanken, eller ta kontakt med en av våre rådgivere. Skal du flytte lån fra en annen bank og over til oss, tar vi oss av jobben med å innfri de gamle lånene dine.
Hvordan kan jeg samle lån?
Refinansiering er et godt grep for deg som har flere lån, fordi du kan samle alle de forskjellige lånene i et nytt og større samlelån. Dette er også noe vi i Sparebanken Øst tar oss av på vegne av deg. Dersom du oppfyller kravene i forhold til Boliglånsforskriften, vil vi kunne overføre pengene direkte til finansinstitusjonene hvor du har utestående gjeld.
Hva er fordelen med å samle lån?
Smålån og gjeld på kredittkortet er blant den dyreste gjelden du kan ha. Ved å samle alle slike lån i et nytt refinansieringslån med lavere rente og sikkerhet i bolig, kan du få en betydelig reduksjon i utgifter hver måned. I tillegg er det mye enklere å ha oversikt over faste utgifter når du bare har én långiver å forholde deg til.
Hva slags sikkerhet må jeg stille med?
Vi stiller krav til sikkerhet, gjeldsgrad, inntekt og betjeningsevne for at du skal få låne penger av oss. Disse kravene dekkes vanligvis av boligen du allerede eier.
Hvor lang er nedbetalingstiden?
Hos oss kan du få en nedbetalingstid på mellom ett og 30 år på lån med sikkerhet i bolig.
Hvor mye kan jeg refinansiere?
Hvor mye du kan låne avhenger av flere faktorer. Vi tilbyr vi en belåningsgrad på inntil 85 % av boligen. Det betyr at du enten kan låne inntil 85 % av hva boligen din er verdt, eller ha en total gjeld på opptil fem ganger inntekten din – det kommer an på hvilket tak du når først.
Hver lånesøknad vurderes individuelt basert på din totale økonomi.
Kan jeg søke refinansiering av boliglån sammen med en annen?
Ja, du kan søke refinansiering med en medlåntaker, for eksempel ektefellen eller samboeren din, eller et familiemedlem. Sammen kan dere få innvilget et høyere lånebeløp fordi inntekten til begge parter tas med i regnestykket.
Hva er en medlåntaker?
Medlåntakere tar opp lån sammen og har et felles ansvar for å betale lånet tilbake. Det er ikke det samme som å stille som kausjonist, som innebærer at kausjonisten kun blir holdt ansvarlig hvis hovedlåntakeren ikke betaler tilbake lånet. Kausjonisten kan velge å være ansvarlig for hele eller deler av lånet, mens medlåntakere deler alt ansvaret helt til hele lånet er nedbetalt.
Kan jeg refinansiere med betalingsanmerkninger?
Har du betalingsanmerkninger, kan dette påvirke din mulighet til å låne penger. Når du søker lån gjør vi en vurdering av betjeningsevnen din (inntekt målt mot utgifter) for å se om du har en ryddig økonomi, og om du har høye faste kostnader til for eksempel bil, båt eller barn.
Når vi vurderer din betjeningsevne, følger vi Boliglånsforskriften som per i dag sier at du skal klare en 5 prosentpoengs økning av renten. Resultatet av vurderingen avgjør hvor mye du kan få i lån, og det er i din favør å ikke ha betalingsanmerkninger eller inkassokrav.
Jeg er student – kan jeg refinansiere boliglånet?
Dersom boligen du eier har steget i verdi, kan du refinansiere lånet med sikkerhet i bolig. Hvor mye du kan refinansiere avhenger av hva boligen er verdt, og hvor mye du har i inntekt.
Som student kan det være vanskeligere å møte kravene banken stiller for å låne ut penger. Har foreldrene dine mulighet til å hjelpe deg, er dette en fordel – enten som medlåntakere eller kausjonister. De kan for eksempel løses fra sine forpliktelser når du går ut i jobb og får høyere inntekt, og klarer å betjene lånet på egenhånd.
Jeg er pensjonist – kan jeg refinansiere boliglånet?
For pensjonister gjelder de samme kravene som for alle andre låntakere: Inntekter i forhold til utgifter. Inntekten din er summen av pensjon fra det offentlige, pluss privat pensjonssparing. Du kan refinansiere boliglånet med en belåningsgrad på inntil 85 %, hvis disse vilkårene er oppfylt:
- Du har inntekt til å dekke kravet
- Du er innenfor krav til gjeldsgrad
- Du har god betjeningsevne
Å søke sammen med en medlåntaker vil være en stor fordel for de fleste pensjonister. Vi har også gunstige aldersbaserte låneprodukter som pensjonister kan søke om.
Har du andre spørsmål?
Det kan være mange spørsmål som må besvares om man ønsker å refinansiering boliglånet. Flere spørsmål og svar er samlet på denne siden.
Ønsker du å refinansiere boliglånet?
Vi ønsker deg velkommen til en helt uforpliktende samtale om refinansiering av boliglån!